Сив Сокол

Сив Сокол - Falco peregrinus-peregrine falkon

Најбрзaта птица во светот,сокол кој може да достигне 250км на час кога си поигрува со пленот.

Женските peregrine соколи може да бидат и до 20% поголеми од мажјаците.Тој главно јаде други птици и обично нив ги фаќа во средината на воздухот,го напаѓа пленот во спектакуларен лет или ги брка за да ги исцрпи.