• Hidria

Воденица

 

Во централното градско подрачје се наоѓа афтентична воденица од првата половина на 19век. Воденицата е во релативно добра состојба и со нејзината реставрација ќе биде навистина редок и ексклузивен туристички објект.

Поставена е покрај река и служи за мелење на жито. Водата се води низ дрвени олуци - букичиња, со пририден пад до перките на воденичкото тркало кое го придвижува воденичкиот камен.

 

  • Facebook Page: 452294554877169
  • Google+: 115271748317670000228
  • Linked In: profile/view?id=310731630
  • Picasa: 110937946836489424575
  • Twitter: MuseumOfWine
  • YouTube: channel/UCNwQkvhkoRYeigMgN5i88Tg